22 Eylül 2014 Pazartesi

Renkli Gülhatmi Çiçekleri



Gülhatmi (althaea rosa) ebegümecigiller familyasındandır. Anayurdu Çin olmasına karşın, günümüzde gülhatmiler Asya ve Avrupa’nın pek çok yerinde doğal olarak yetişmekte ya da kültür türleri yetiştirilmektedir. 1,52 m’ye kadar boylanabilen, dikine gelişen bir-iki ya da çok yıllık dayanıklı otsu bitkilerdir.

Bahçelerde duvar, çit ve bina kenarlarına dikilen gülhatmiler çok güzel duran bahçe çiçekleri olmasının yanında pek çok hastalık için şifa özelliklidir.

Halk arasında kuru öksürük denilen ve kış aylarında pek çoğumuzun hayatını olumsuz etkileyen öksürük türü için hatmi çiçeği oldukça etkilidir.

Kuru öksürüğün dışında değişik rahatsızlıklarda etkilidir;

* Vücuda rahatlık verir.
* Göğsü yumuşatır ve balgam söktürür.
* Öksürüğü keser.
* Nezle ve bronşit şikayetlerini azaltır.
* Boğaz, ağız ve diş eti iltihaplarını giderir.
* Bağırsak iltihaplarında faydalıdır.
* İdrar söktürür ve idrar yollarını yumuşatarak sancıları dindirir.
* Ciltteki yaraları iyileştirmeye yardımcı olur.
* Cilt bakımı için de faydalıdır.


Doğru şekilde kullanılırsa pek çok derde deva olan Gülhatmi içten ve dıştan kullanılır.

Genel olarak çayından yararlanılır, şurubu, çok seyrek kurutulmuş kökünden dövülerek yapılan toz da kullanılır.


·  Gülhatmi çayı için, 1 bardak kaynar suya 10 gram hatmi çiçeği atılıp 10 dakika demlenir ve süzülür. İsteğinize göre içine 1 tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz.

·  Gargara için, 2 çay kaşığı kıyılmış kök 250 ml soğuk suda 2-3 saat demlendirilir, yavaş yavaş ısıtılır, çok kısa kaynatılır, süzülür,

·  Şurup, çeşitli yöntemle hazırlanır;

-   2 gr ince rendelenmiş hatmi kökü filitreye konur, üzerine 1 gr katıksız alkol ve 45 gr damıtık su karışımı dökülür. Süzülen sıvı tekrar filitrenin üzerine dökülür. Bu işlem 1 saat süresince tekrarlanır. Elde edilen 37 gr sıvıda 63 gr şeker eritilir, kaynatılır

-   40 gr kıyılmış kök 1 It soğuk suda 8-12 saat demi süzülür, içinde 1,5 kg şeker eritilir, kaynatılır

·   Astım, bronşit, kronik bronşit, tonsilit, faranjit bademcik iltihabı, balgam, geniz akıntısı, kuru öksürük gibi, sağlık sorunları için;  1 litre kaynamakta olan sütün içerisine bir tutam- 10 gr. hatmi çiçeğini yıkayıp atın. 5-10 dakika kısık ateşte kaynatın. Kaynattıktan sonra ocaktan indirip ılıyıncaya kadar dinlendirin. Süzüp ılık ılık için. İsterseniz balla tatlandırarak da içebilirsiniz.

·  Kökleri salata, şekerleme gibi yiyeceklere tat vermek için kullanılmaktadır.

·  Hatmi taneleri dövülüp toz haline getirildikten sonra vücuda sürülürse böcek ve sivrisinek sokmalarını önler. Hatmi tohumu böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olur.

·  Yaprakları ile arı sokan yer ovulursa ağrıyı ve kızarıklığı giderir.

Hiç yorum yok :