2 Mart 2014 Pazar

Temizlik Nedir?





Hijyen ve derinlemesine temizlik kavramları 19. yy’da mikropların keşfiyle başladı. Bu anlayışa göre temizlik ancak hijyen ile; yani mikropların ve bakterilerin ağır kimyasal maddelerle yok edilmesiyle sağlanabilirdi. Bu fikir üzerine inşa edilen hijyen ve dezenfekte anlayışı kısa zamanda sektör haline geldi. Çeşitli temizleyiciler, dezenfektanlar, çamaşır suları üretildi. Reklamlarda “daha önce görülmemiş beyazlık, bu beyazlıkla övüneceksiniz, herkesten daha beyaz, bakterileri öldürür, sağlığınızı korur” temaları öne çıkarılarak deterjanların sosyal hayat ve sağlık açısından ne kadar önemli olduğu vurgusu yapıldı. Bizler de ne yazık ki gördüklerimize hemen inandık. Yüzyıllarca kullandığımız suya, arap sabunlarına, ev yapımı sabunlara ve kül sularına itibar etmez olduk.
Zamanla İslam’da temizliğin mahiyet ve kavramını unuttuk. İslam’ın, mikrop ve bakteri gibi yaratılan her varlığın bir vazifesi olduğunu bildirdiğini ve bizleri sınırları aşmaktan men ettiğini unuttuk.
İslam fıkhına göre temizlik; görünen necasetin su veya toprak yoluyla şartlanmasıdır. İslam fıkhında, hadis ve sünnetlerde temizleyici olarak su, toprak, kazıyarak temizleme ve yakarak temizleme bildirilmiş, bunun dışında bir temizleyici adı geçmemiştir.
Temizlik Hakkında Yanlış Bilgiler
1. Mikroplar hastalık sebebidir.
Bugün birçok araştırma doğadaki doğal mikropların, zararlı mikropları kontrol altında tuttuğunu gösteriyor. Eğer biz, tabiata müdahale edip faydalı mikropları öldürmezsek, zararlı mikroplar tehlikeli düzeyde üreyemiyor. İnsanı hasta eden etkenin mikroplar değil, kimyasal, endüstriyel ürünler olduğunu unutmamak gerekiyor.
2. Egzoz dumanı, kirli hava deterjanlardan daha tehlikeli.
Yapılan araştırmalar ev hanımlarının, çalışan bayanlara oranla %55 daha fazla kanserojen maddeye maruz kaldığını gösteriyor. Bu da çevremizdeki en tehlikeli kimyasalların hemen yanı başımızda, evlerimizde olduğunun bir ispatı.
3. Toz, kir alerjilere sebep olur.
Ev temizlik ürünlerinde kansere, alerjilere, solunum bozuklukları ve psikolojik rahatsızlıklara yol açan 150 farklı kimyasal olduğu biliniyor. Amerikan Dermatoloji Topluluğu tarafından deterjanlar en alerjen madde olarak belirlendi. Dolayısıyla alerjiye tozlar değil, bizzat deterjanların kendisi sebep oluyor.
4. Zehirsiz deterjan kullanıyorum.
Zehirsiz, güvenilir kimyasal yoktur. Etkisi kanıtlanmamış kimyasallar vardır. Bu kimyasallar da etiket üzerinde listelenmek zorunda değildir. Bu nedenle doğal olduğunu iddia eden birçok firmanın ürün içeriği son derece şüpheli.
5. Deterjansız temizlik olmaz.
Aksine, deterjan temizleyici bir madde olsaydı, suyla durulanmaya ihtiyaç duyulmaması gerekirdi. İslam fıkhında temizleyici maddeler anlatılırken, suyun renk ve koku gibi sıfatlarında değişim olursa temizleyici özelliğini kaybettiği bildirilir. Deterjanlanmış bir su temizleyici sıfatını yitirir.
Ne Yapmalıyız?
1. Temizlik için sadece su, ev sirkesi,  zeytinyağlı doğal sabun, arap sabunu, karbonat ve nadir durumlarda boraks ve çamaşır sodası kullanın.
2. Doğal temizlik ürünleri kullanacaksanız markanın tam içerik vermiş olmasına dikkat edin. Türkiye’de Yeşil Köpük son derece dikkatli üretim yapan nadir firmalardan biridir.
3. Koku, nanoteknoloji, titanyum dioksit, GDO içermeyen temizleyiciler kullanın.
4. Temizlik anlayışınızı değiştirin. Hijyen, İslam’da yeri olmayan bir kavramdır, unutmayın.


(Sadehayat.com)

Purneva Doğal sayfamızda tamamen doğal temizlik ürünlerini bulabilirsiniz.

www.purneva.com


Hiç yorum yok :