6 Ocak 2014 Pazartesi

Hoş kokulu özel kolonyalar - Altın Damlacıklar




Doğal ve hoş kokuyu sevdiklerinize hediye edebilirsiniz  

Kolonya Nedir Nasıl Yapılır      


Hoş kokulu esansların (eterik yağların) etil alkolde çözülmesiyle elde edilen alkol-esans çözeltisi. Koku verici uçucu madde olarak bergamot, limon, lavanta, biberiye, turunç çiçeği yağı gibi esanslar kullanılır.

Hemen hemen bütün kolonyalar, kokulu maddelerin etil alkolde çözünmeleri ile elde edilir. Kolonya yapımında kullanılan çoğu esanslar 80°’lik (% 80 alkol ihtiva eden etil alkol-su karışımı) alkolde yeterli miktarda çözünür. Bu şekilde hem alkolün kokusu kaybolur, hem de meydana gelen kolonyaya esansın kokusu hakim olur.
Bu güzel kokulu etil alkole «kolonya» adının verilmesi ilk defa Almanya’nın «Köln = Kolonya» şehrinde yapılmasından ileri gelir.  



Kokular Neden Yapılır? — Güzel kokular, çeşitli yerlerden çıkarılır. Başta bitkiler gelir. Portakal, limon, bergamut gibi bitkilerin çiçeklerinden lavanta, melisa gibi bitkilerin çiçek ve yapraklarından, tarçın bitkisinin kabuğundan, süsenin kökünden, sedir ağacının ise odunundan güzel kokular elde edilir.

Kolonya yapmak için etil alkol ile karıştırılan bu kokuların çoğu damıtılarak elde edilir. Damıtma sonunda çiçek, kök, yaprak ve kabuktaki yağlar ayrılır. Esans (kokulu yağ) adı verilen bu sıvı pahalıdır. Çünkü kilolarla bitkiden elde edilen koku yağı (esans) ancak birkaç damladır ve bununla şişelerle kolonya suyu yapılabilir. Bitkiler kaynatılarak, ya da yağlı cam levhalar altında ezilerek de koku yağı elde edilir.


Kolonya Nasıl Yapılır? — Kolonya suyu ispirto (etil alkol) ile yapılır. Bu iş için, önce alkolün derecesini düzenlemek lâzımdır. İstenen derece elde edilinceye kadar ispirto, damıtık su ile karıştırılır. Bu ispirto, genel olarak çam cinsinden küçük bir fıçıya yarıya kadar doldurulduktan sonra üzerine gene alkol içinde eritilmiş koku yağı (esans) eklenir. Fıçı ağzına kadar etil alkol ile doldurularak kapatılır ve 15-20 gün bu şekilde bekletildikten sonra, süzülerek şişelere konur ve kolonya suyu olarak sunulur.

Kolonya suyu, limon ve gliserin ile karıştırılarak ele sürülürse çatlakları iyi eder.








Hiç yorum yok :