21 Aralık 2013 Cumartesi

2500 yıllık sempatik bir bitki, "Livendula, mavimsi" yani Lavanta









Lavantalar içine atsam kendimi, mis kokular sarsa tüm yüreğimi, yorgansız, yataksız kıvrılıp yatsam, hayaller kurup düşlere dalsam, bir köy evi isterim, bahçesinde ağaçlar ve mavinin en güzeli mis kokulu lavantalar, gözüm yok ne bir köşkte ne de olsun sarayım, sıcak yuvamızda sevdiklerimle mutlu olayım :)  



Evet konumuz mis kokulu lavanta.

Anneannelerimizin çeyiz sandıklarında olması, elbise dolaplarında yer alması sebepleriyle biraz hafızamızda nostaljik bir yeri olsa da “Lavanta” her dem taptaze. :)

Bugün konumuz, Cleopatranın Sezarı ve Marcus Antonius’u baştan çıkartmak için, eski Yunan ve Roma’da banyo sularında, 1. Dünya savaşında antiseptik olarak yaralarda kullanılan, modern aromaterapinin ortaya çıkışını sağlayan mis kokulu sempatik Lavanta :)

Görüntüsüyle büyüleyen, kokusuyla baştan çıkaran, lezzetiyle damağınızda iz bırakan, geleneksel tıbta birçok hastalığa şifa olan, bitkiler arasında özel bir yeri olan Lavantanın bilinirliği neredeyse insan tarihi kadar eski. Kayıtlar Lavantanın 2500 yıldan fazladır bitki, baharat olarak kullanıldığını kanıtlıyor.

Kadim dönemlerde Mısırlılar, Fenikeliler ve Araplar tarafından gerek mumyalama, gerekse parfüm amaçlı kullanılan kokusu, görüntüsüyle rahatlatıcı ve sempatik bitki Latince “Lavare” Yıkamak, yıkanmak veya “Livendula” mosmor ya da mavimsi kelimelerinden alıyor.

Romalıların banyo sularına kattıkları ismi gibi arınmayı sağlayan lavantanın tüm Avrupa’ya yayılmasının Arapların sayesinde olduğu düşünülüyor, özellikle İngiltere’ye… Kokusu oradan da Amerika’ya ulaşıyor…

Genel iyileştirici özellikleri; Romatizmal rahatsızlıklar, idrar artırıcı, terletici, mideye çok iyi gelir, uyarıcı, kurt düşürücü, felçleri iyileştirici (banyo), kekemeliği çözücü (gargara) ağız yaralarında, baş ağrısı ve baş dönmesinde, bulantı, iştahsızlık, şişkinlik, kalp çarpıntısı, titreme, sinirsellik, astım, güçsüzlük, grip, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlığı, sarılık, kan toplanmaları, görme zayıflıkları, yara-berelere losyon olarak kullanılır. Form düşüklüğü, şişlikler, burkulmalar, kesikler (ovuşturma) gut hastalığı (eklem şişlikleri), egzema, ergenlik sivilceleri, faydalıdır, afrodizyak etkilidir. Elbise dolaplarında, yatak takımlarında böcek ve güve kaçırıcı olarak kullanılır.

Lavantanın, antik çağlarda antiseptik olarak kullanıldığı bilinmektedir. Birinci Dünya Savaşı esnasında yaralanan askerlerin yaraları hastabakıcılar tarafından lavanta suyuyla dezenfekte edilmekteydi. Doksanlı yılların başlarında bazı araştırmacılar lavantanın teskin edici ve ağrı kesici özellikleri olduğuna dair makaleler yayınladılar. Ancak, İbrahim Saraçoğlu’nun yaptığı araştırmalarda gördüğü en önemli iki özelliği; karaciğer metabolizmasının sağlıklı çalışması üzerindeki olumlu etkisiyle Hepatit’e ve saç dökülmesine karşı kullanımıdır.



Küçük lavanta keselerinden bir tanesini çantanıza da atabilirsiniz. Özellikle yorgun ya da gergin hissettiğinizde bir tutam çantanızdaki lavanta anında yardımınıza yetişecektir. 5 dakika koklayacağınız lavanta kokusu, stresin ana sebebi olan, kortizol hormonunun düşmesini sağlayarak hem stresten hem de erken yaşlanmaktan sizi koruyacaktır.


Lavantanın hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olması için o kadar çok sebep var ki, inanamayacaksınız.  :)

Yatıştırıcı:

Avuçlarınızı 2-3 damla lavanya yağı ile ovuşturun, ellerinizden derin bir nefes çekin. Lavanta kokusunun beyindeki amigdal bölgesine yapacağı bu yolculuk (duygusal depo) zihninizi sakinleştirecektir. Vücudunuzu hızlı bir şekilde rahatlatmak istiyorsanız ayaklarınızı, bileklerinizi lavanta yağı ile ovabilirsiniz. Lavanta yağı kalabalık yerlerde de (uçaklar, metro, tren vs.) rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Uyku yardımcısı:

Yastığınızın üzerine damlatabileceğiniz bir kaç damla lavanta yağı, inhalasyon ile ( soluma yolu) daha rahat ve huzurlu bir uykuda size yardımcı olacaktır.

Arı sokması / Böcek ısırması

Arı sokmasından kaynaklanabilecek şişliklerin azaltılmasında yada böcek ısırması sonucu kaşıntının durmdurulmasında lavanta yağı oldukça etkilidir. Isırıldığınız bölgeye bir kaç samla lavanta yağı dökebilirsiniz.

Küçük yanıklar

Eğer küçük bir yanığınız varsa ve bu yüzden acı çekiyorsanız, yanığın üstüne 2-3 damla lavanta yağı dökebilirsiniz.

Kesikler

Kesiğin üstüne dökülen bir kaç damla lavanta yağı, kanamayı durdurur, bakterileri öldürür ve yarayı temizler.

Egzama/Dermatit

Bir kaç damla lavanta yağı ile karıştırabileceğiniz fındık yağı yada bitkisel yağı (hindistan yağı, susam yağı vs.) karıştırarak egzama veya dermatitli bölgenize uygulayın.

Yol Tutması/ Mide Bulantısı

Yol tutmasından kaynaklanan ya da normal bir zamanda kaynaklanan mide bulantılarınızı azaltmak için kulaklarınızın arkasına, gebek deliğinizin etrafına ya da dilinizin altına bir kaç damla lavanta yağı damlatabilirsiniz.

Burun kanaması

Burun kanamasını durdurmak için, bir mendilin üzerine bir kaç damla lavanta yağı damlatın ve küçük bir buz parçası ile birlikte mendili burnun etrafına sarın. Üst dudağınızın üstüne buruna doğru mendili ittiriin. Kişinin kanaması duruncaya kadar mendili burunda tutun.

Kuru veya çatlak ciltler

Kurumuş veya çatlamış ciltlerin üzerine lavanta yağı sürün.

Çatlamış ya da güneş yanığı dudaklar
Çatlamış ya da güneş yanığı dudaklara lavanta yağı damlatın.

Saman nezlesi

Avuç içinize lavanta yağını damlatın ve ellerinizden derin nefelser alın. Lavanta yağı saman nezlesi belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur.

Kepek

Kepeği ortadan kaldırmak için kafa derisine birkaç damla lavanta yağı sürün.

Uçuk

Uçuk üzerine bir damla lavanta yağı damlatın.

VEE; Lezzet güçlendirici!

Tadını lezzetleştrmek istediğiniz herhangi bir tarifin içine birkaç damla lavanta ekleyin. Neler olabilir; Su ya da çayın içine, kek, barlar, kurabiye, tatlı tarifleri, ham çikolata.



Hatırlatma; lavanta alkol kullananlar, yüksek tansiyonu olanlar,hamileler ve emziren anneler için önerilmeyen bir bitkidir.


www.purneva.com

Hiç yorum yok :